HTML

Definíció

Megmondások, elmondások, kimondások, vagy csak mondások. Szövegi gerjedés, verbális határátlépés és a világ dolgai. Make text, not war!

Friss topikok

2008.12.28. 15:13 Emceze

Copy-paste mester és a széttárt lábak országa, avagy egy kifizetetlen politikai hirdetés

Megesett már többször, hogy nem kívánt romantikus „filmekbe” futottam bele a televízió végtelen kavalkádjában, de persze ezek az alkalmi kalandok soha nem végződtek valami eredményesen, netán emlékezetes módon. A karácsonyi felhozatal sem szokott napi 24 órában a fotelbe szegezni, de amikor már nyolcadjára tukmálják az emberre ugyanazt a halászlé-pörkölt-bejgli kombinációt, a gondolattól is menekülőre fogja, és van, hogy a célállomás a kényelmes kanapé, kézben a távkapcsolóval, meredve a képernyőre. A szokásos oda-vissza csattogás a csatornák rengetegében végül megszüli a döntést, amikor már nem akarok félpercnyi pillanatokat, és megállapodok egy hazai kereskedelmin, mert végre nem amerikai katasztrófafilm megy.

Hanem angol. És romantikus, de vígjáték. Érződik a humoron. Igazából szerelem. Gondolkodásra serkentő és a témát burkoltabban bemutató alkotásokhoz szokott „művészfilmes” receptoraim furcsa mód befogadták a filmet. Nem éreztem gagyiságot, nem éreztem túlmagyarázást, noha voltak közhelyek dögivel. De ennyit a filmről. A lényeg nem ez.

Hanem. A rengeteg szereplő között volt egy bizonyos angol miniszterelnök, Hugh Grant alakításában. Itt egyesek szerintem már sejteni vélik mire is szeretnék kilyukadni. Igen, a furcsa párhuzam kedves „Ferencünkkel”. Ismét leszögezem, nem vagyok nagyüzemi romantikus film-fogyasztó, így történhetett meg, hogy ami más, kereskedelmi műsoron edződött honfitársaimnak már rég leesett, az nálam egészen mostanáig a szögön lógott.

Arról igen hangosan zúgolódott anno az egész ország, hogy „Ferencünk” munkaidőben divatjamúlt zenékre idétlenül lóbálja hórihorgas testét – orra mintegy tőkesúlyként egyensúlyozza a kontrollálatlan támadást a gravitáció ellen -, és még a forrást is megemlítették jól informált portálok, ám arról egy kurva átkozott szó nem esett, hogy amellett, hogy a széttárt lábak és mély torkok országa lettünk, még egy eredeti miniszterelnöki táncot sem tudunk adni a világnak. A film láttán döbbentem le igazán copy-paste mesterünk mozgáskultúráján, amikor Hugh Grant ugyanazokat a mozdulatokat lejtette, mint „drága Ferencünk”. Ennyire kiveszi az emberből az eredetiséget és az improvizációt egy ország irányítása elkúrása? Lehet csámcsogni, azon, hogy ilyen piszlicsáré dolgokkal foglalkozik megint egy nevenincs blogger, ám véleményem szerint a dolog ennél azért egy kicsit bonyolultabb és árnyaltabb.

Nyilván ne buzdítson senkit egy miniszterelnök arra, hogy bugyuta és szánalmas dolgokkal vegye körbe, reklámozza, szórakoztassa magát, ám ha már ilyenre vetemedik tegye azt úgy, hogy legalább ebben az egy dologban fel lehessen rá nézni, még ha tesszük mindezt úgy is, hogy a földön fetrengve fuldoklunk a röhögéstől és végtagjainkba nem tudunk erőt közvetítetni, mert a látvány lesokkolta a központi irányító rendszert. Amíg ilyen alacsony szánalmassági faktorral bíró produkciók sokkolják a népet, ne várjunk változást, nézzük ölbe tett kézzel a Magyarország című folytatásos melodrámát (teleregényt). Vagy…              

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország tánc karácsony angol gyurcsány ferenc miniszterelnök halászlé copy paste romantikus hugh grant mély torok bejgli melodráma teleregény széttárt lábak


2007.11.20. 21:13 Emceze

Ott imádom ahol akarom, nem?

A szentség ma hátul rendel. Kéretik odafáradni a híveket.

1 komment

Címkék: szentség


2007.11.19. 23:10 Emceze

Krétakör

Városismereti versenyünk újabb állomása:

3 komment

Címkék: kréta


2007.11.19. 23:04 Emceze

Rézsut úr esete a parkolókkal

Van kérdés?

Szólj hozzá! · 2 trackback

Címkék: parkolók rézsut


2007.11.19. 12:31 Emceze

A reklám lokális megnyilvánulásai

Akinek a fantáziáját felkeltette Gergő hirdetése, a telefonszámot megtalálja a Szliven alatt.

3 komment


2007.11.19. 12:12 Emceze

Ez is Pécs!

Aki tudja hol vannak ezek a rajzok, az mondja el a többieknek...

Szólj hozzá! · 1 trackback


2007.11.15. 18:46 Emceze

Kibogoztuk! – 30y az IH-ban


Bárcsak lennék egyedülálló és pedofil. Akkor élveztem volna csak igazán az ipszilonisták hagyományos pécsi dzsemboriját, ugyanis majdnem elpirultam a megszámlálhatatlan középiskolás (lány) láttán. De mivel nem vagyok sem magányos, sem gyermekeket megrontani szándékozó önjelölt őrült (csak szemeimet szeretem az esztétika jegyében valahol ottfelejteni), ezért lehetőségem volt kizárólag az est zenei részére koncentrálni…

2 komment

Címkék: ih 30y kibogoztuk lujoba


2007.11.08. 14:52 Emceze

Vers - rímek nélkül - mindenkinek (és még nem olvastam az Amerikai pszichót, még nem...)


MetaL
 

Egy kötél akad a kezembe.

Csak a csuklóidat rendezem párba.

Sikolts, üvölts a semmibe,

Mint szárnyait próbálgató újszülött madártetem…

Hangod feláldoztad a semmi oltárán.

Ostoba teremtmény.

Közben fémes villanásokkal vakítom

Nyomorúságos életed pupillatárlatba zsúfolt,

Zagyva képeit. Megváltalak.

A friss mész illata még átjárja nyálkahártyám

                                           Szaglásra beprogramozott érzékelőit.

                                            Neked festettem. Igen fehérre, csakis azért.

                                              Ezért. Ezért a momentumért, amikor tudatában

                                                Pillanatnyi elmekilengésemnek pengémmel

                                                  Egy vízszintes csíkot ejtek nyakad hamvas bőrén

                                                     És ereid titkos összetételű színezőanyaga

                    F e l f e s t i  a  s z ű z  f a l r a  l e l k e d  k é p é t !

 

 

3 komment

Címkék: vers metal


2007.11.06. 12:08 Emceze

Még termelnek - Szem/étek summa

Karaktercentrikus beszámoló egy vizioaudiális fesztiválról

Negyedik alkalommal szemlélték és szemlézték Pécsett az amatőr rövidfilmeket hozzáértő szakemberek és kíváncsi filmrajongók.

A Sosemart Kulturális Egyesület szervezésében életre keltett rendezvény elsődleges célja, hogy a filmezés iránt érdeklődő és elkötelezett ifjú alkotók munkái vászonra kerüljenek, megmérettessenek és a tehetségek ne az asztalfiókba dobják filmtekercseiket. A négy napos rendezvénysorozat motorja természetesen a versenyfilmek vetítése volt, amelyeket minden egyes blokk után a szakmai zsűri értékelt, szemtől szemben az alkotókkal. Mindeközben videoinstallációk, válogatások más filmfesztiválok anyagaiból, kiállítások, színi előadások, szakmai kerekasztal-beszélgetések ingerelték a kultúrára kiéhezett közönséget a Zsolnay-gyár ütött kopott, de mégis az alkalomhoz illő hangulatot árasztó falai között.

Hogy ne csak a szem élvezkedjen, a fül kényeztetését is kiváló programok végezték: minden nap koncerttel és egy-egy dj hangzatos szettjével zárult a gyár Labor nevű részlegében, levezetve ezzel a képek okozta vizuális fáradalmakat, amelyek leginkább a vetített alkotások sokszínűségének feldolgozásából származtak. Itt voltak a hangszeres zene legelvetemültebb hazai kísérletezői és külföldi bandák szintúgy.

Summa summarum, nem is gondolnánk, hogy miközben az utcán elhalad mellettünk 10 ember, abból legalább a fele hihetetlen tehetséggel van megáldva, csak jusson kifejezésre a benne szunnyadó egyediség. Ez a fesztivál is ezt szolgálta, várjuk hát a folytatást.     

Bővebben: www.sosemart.hu

 

1 komment

Címkék: szemlétek